top of page

Artikelen

Image-empty-state.png

Alles altijd leuk vinden, lijkt me een vergissing

De Vlaamse psychiater Dirk De Wachter ziet in onze maatschappij een onwil verdriet onder ogen te zien. Hij pleit ervoor elkaar meer tot steun te zijn en ongeluk niet langer onder te brengen bij de therapeut.

Image-empty-state.png

Een Japans recept voor het goede leven

Constructief leven is een benadering die je wil helpen om minder aandacht te besteden aan de wirwar van gevoelens en gedachten in je hoofd en je vooral te richten op nuttig, positief gedrag.

Image-empty-state.png

Een dag korter werken voor hetzelfde geld; proef valt in de smaak

Een proef met een vierdaagse werkweek voor hetzelfde salaris bevalt het bedrijf Loyals in Mijdrecht zo goed dat het er waarschijnlijk mee doorgaat. Iedereen werkt vanaf deze maand maximaal 32 uur, oftewel vier dagen in de week. De extra vrije dag kunnen werknemers gebruiken hoe ze willen, als het maar zorgt voor meer energie.

Image-empty-state.png

Everything you need to know about sleep, but are too tired to ask

Ask neuroscientist Matthew Walker, author of the new book, Why We Sleep, about the downside of pulling an all-nighter, and he’ll rattle off a list of ill effects that range from memory loss and a compromised immune system to junk food cravings and wild mood swings.

Image-empty-state.png

Hoe maakbaar ben ik?

Moet ik mezelf verbeteren in 2020? Of moet ik gewoon tevreden zijn met wie ik ben? Is het de moeite waard om te streven naar geluk in het nieuwe jaar? Of moet ik hopen dat het als een geschenk uit de hemel valt?

Image-empty-state.png

In de toekomst hoort psychische kwetsbaarheid er gewoon bij (als het aan deze vernieuwers ligt)

Er is veel mis in de geestelijke gezondheidszorg, dat weten we inmiddels. Maar er is ook hoop. Tegenlicht onderzoekt de mogelijkheden van een toekomst waarin ‘gek’ niet meer gek gevonden wordt. Aanrader!

Image-empty-state.png

Intuition: The Lost Art of Medicine (And How To Get It Back)

I used to be a total skeptic when it came to intuition. Having grown up in Texas in an evangelical community, then going through western medicine training, I would say that my “gut feeling,” if I had one, was to steer clear of any such practices.

Image-empty-state.png

Oorzaak van burn-out en depressie bij millennials: wat is er echt aan de hand?

Journalist Dominique Prins, moeder van twee late millennials, staat perplex dat zo veel generatiegenoten van haar zoons een burn-out of depressie krijgen. Komt dat echt alleen door de hoge prestatiedruk en sociale media, of is er meer aan de hand? Dat laatste.

Image-empty-state.png

Psychiater Bram Bakker: Een burn-out is een cadeau aan jezelf

Psychiater Bram Bakker (55) staat vanaf morgen op het podium met zijn theatercollege Opgebrand. Bakker, zelf ook uitgeput geraakt, ziet zo’n inzinking als een geschenk.

Image-empty-state.png

Relationship Dynamics in the Workplace

I created a new podcast about what couples therapy can teach about relationship dynamics in the workplace. It’s made me think about my own professional trajectory. I’d like to share some of those reflections with you today.

Image-empty-state.png

The Erotic Self

Why Eroticism Should Be Part of your Self-Care Plan

Image-empty-state.png

The Healing Power of Sleep

New science shows that sleep is essential to our mental and physical health — and most of us aren’t getting enough.

bottom of page