top of page

Aanbod

01.

Is het chaos in je hoofd, qua gevoel of geeft je lichaam signalen? Maak onder professionele begeleiding weer verbinding met jezelf, je omgeving en je verlangens. Vanuit deze verbinding ontstaat kracht! De kracht voor ontwikkeling en groei. Leer te vertrouwen op je innerlijke kompas en maak keuzes die bij je passen.

Coaching is maatwerk. Hierbij is het belangrijk dat je aangereikt krijgt wat op dat moment nodig is en wat voor jou past. Het begint bij een doel, vraag of kernthemaDit geeft richting maar is niet leidend. 

Onderweg kom je vaak van alles tegen. Samen stemmen we af wat we aanpakken en wanneer. Het is jouw proces. Als coach ondersteun en stimuleer ik je in het natuurlijk groeiproces. Daarbij worden verschillende methodieken ingezet om op cognitief, emotioneel, lichamelijk en instinctief niveau bewustzijn te creëren of te vergroten. 

Mogelijke onderwerpen voor coaching:

 • Loopbaanvraagstukken

 • Sociale of relationele uitdagingen

 • Impact van veranderingen (werk, huis, relatie, overlijden, ziekte,...)

 • Levensvragen- en keuzes (quarter life, midlife, ouderschap of zwangerschap,...)

 • Omgaan met lichamelijke of psychische klachten

 • Behoefte aan balans en stevigheid

Aanpak:

 1. Korte telefonische kennismaking en inventarisatie traject (kosteloos)

 2. Intake (1-2 sessies) waarin we het kernthema onderzoeken en de doelen bepalen

 3. Traject waarbij duur en frequentie van de sessies in overleg bepaald worden

 4. Afronding en evaluatie in de laatste sessie

Investering:

 • ​Particulier:​​ € 180,- Incl. BTW per sessie (1 uur)

 • Zakelijk: € 180,- Excl. BTW per sessie (1 uur) 

Tip:

Gebruik het budget voor persoonlijke ontwikkeling of opleiding via je werkgever of vraag bij je werkgever na wat de mogelijkheden zijn voor financiering van het traject. 

Indien je contact hebt met een arbodienst, vraag dan na wat de mogelijkheden tot vergoeding via de werkgever zijn.

Voor ondernemers of zelfstandige kan coaching onder bedrijfskosten vallen.

Coaching
02.

Nieuwsgierig naar waar bepaald gedrag of een patroon vandaan komt? Loop je of loopt jouw organisatie/bedrijf/afdeling telkens ergens tegenaan en blijft dit een belemmering?

Soms blijft een blokkade bestaan of heeft een situatie een ander perspectief nodig. 

Dan kan een opstelling verhelderend zijn en kan er een patroon doorbroken worden. 

Een opstellingen is een methode om onbewuste dynamieken zichtbaar te maken. Daarbij wordt het systeem - dat kan zijn je familie/gezin, bedrijf, gezondheid, relatie, maatschappij of sociale groep - neergezet. Bij een individuele opstelling wordt er gebruik gemaakt van poppetjes en voorwerpen op een tafel (tafelopstelling) of vloerankers/voorwerpen op de grond/in de ruimte. Bij een groepsopstellingen zijn er andere personen aanwezig die als representant fungeren. 

Het vanaf een afstand naar 'je eigen film' te kijken geeft je letterlijk een ander perspectief op de situatie. Soms is het mogelijk om in de opstelling proceswerk te doen waarbij patronen of dynamieken ter plekke doorbroken kunnen worden. Meer lezen hierover? Zie deze blog.

Mogelijke onderwerpen voor opstellingen:

 • Gedrag of gewoonten waar je mee worstelt

 • Conflicten

 • Levensvragen- en keuzes

 • Moeilijkheden in relaties met familie, partner of collega's/werkgevers. 

 • Gezondheidsproblemen

 • Blokkades om uit een situatie te komen

 • Terugkerende obstakels

 • Organisatievraagstukken zoals reorganisaties, conflicten, groeiproblemen, 'besmette' posities, ...

Aanpak:

 1. Korte telefonische kennismaking ter inventarisatie van behoefte (kosteloos)

 2. Individuele opstelling of groepsopstelling

 3. Eventuele vervolgafspraak

Investering individuele opstelling:

 • ​Particulier:​​ € 180,- Incl. BTW per sessie (1 uur)

 • Zakelijk: € 180,- Excl. BTW per sessie (1 uur)

Investering groepsopstelling:

 • ​Particulier:​​ € 90,- Incl. BTW per sessie (dagdeel van 3-4 uur waarvan 1 uur eigen opstelling), € 30,- Incl. BTW als representant

 • Zakelijk: afgestemd op situatie en behoeften

Tip:

Gebruik het budget voor persoonlijke ontwikkeling of opleiding via je werkgever of vraag bij je werkgever na wat de mogelijkheden zijn voor financiering van het traject. 

Indien je contact hebt met een arbodienst, vraag dan na wat de mogelijkheden tot vergoeding via de werkgever zijn.

Voor ondernemers of zelfstandige kan coaching onder bedrijfskosten vallen.

Opstelligen
02.

Is de samenhang zoek, zijn er continue veranderingen of is er gewoon behoefte gezamenlijke groei? 

Laat je uitdagen onbewuste patronen te zien en te benoemen wat er niet gezegd wordt. Zie de potentie en kracht van diversiteit door met elkaar te verbinden.

In een team, groep of organisatie gebeurt zoveel. Vaak speelt het meeste zich onbewust en 'onder water' af. 

Veranderingen in samenstelling van een groep, omvang, werkzaamheden, rolverdeling of leiderschap, kunnen uitdagingen geven die wel eens als wrijving aanvoelen of juist gezien worden als kansen. Maar hoe hier het beste uit te halen?

Als trainer faciliteer ik het proces van collectieve groei en het vergroten van het bewustzijn op groepsniveau. Dit kan in de vorm van een eenmalige workshop of traject. Volledig afgestemd op de doelstelling en behoeften.

Mogelijke onderwerpen voor training/workshop:

 • Bevordering van teamdynamiek en samenwerking

 • Stimuleren van persoonlijke en professionele groei

 • Preventie van lichamelijk en psychische klachten

 • Optimalisatie van balans en vergroten van veerkracht

 • Duurzame inzetbaarheid

 • Blijvende match tussen werknemers en werkgever

 • Impact van organisatieveranderingen

Aanpak:

 1. Kennismakingsgesprek ter oriëntatie van de behoeften en passende trainingsvorm (kosteloos)

 2. Training wordt op maat gemaakt en ingepland op eigen of externe locatie

 3. Individuele coaching parallel aan trainingen (optioneel)

 4. Evaluatie na afronding van het trainingstraject

Investering:

Afgestemd op de opdracht. Na het kennismakingsgesprek volgt een offerte.

Training

TESTIMONIALS

Rachelle is erg sterk in het maken van de juiste analyses. Ze hielp mij de rode draad te vinden in de chaos in mijn hoofd door de juiste vragen te stellen. Zo raakten we op een rustige en natuurlijke manier in een korte tijd bij een aantal kernpunten. Daarnaast is ze een fijn persoon om mee te praten vanwege haar persoonlijke betrokkenheid.

— Sophie

03.
Hartritme variabiliteit

 

Ons hartritme is niet een eentonig ritme van bijvoorbeeld 70 slagen per minuut. Het ritme van een gezond hart - zelfs onder rustomstandigheden - is eigenlijk verrassend onregelmatig, waarbij het tijdsinterval tussen opeenvolgende hartslagen voortdurend verandert. Deze natuurlijk voorkomende beat-to-beat variatie in hartslag wordt hartslagvariabiliteit (HRV) genoemd.

De normale variabiliteit in de hartslag is te wijten aan de synergetische werking van de twee takken van het autonome zenuwstelsel (ANS) - het deel van het zenuwstelsel dat de meeste interne functies van het lichaam reguleert. De sympathische zenuwen werken om de hartslag te versnellen, terwijl de parasympathische (vagus) zenuwen het vertragen. De sympathische en parasympathische takken van de ANS werken voortdurend samen om de cardiovasculaire activiteit in zijn optimale bereik te houden en om passende reacties op veranderende externe en interne omstandigheden mogelijk te maken. De analyse van HRV dient daarom als een dynamisch venster op de functie en balans van het autonome zenuwstelsel.

Deze HRV is inzichtelijk te maken met de HeartMath technologie.

Belang van hartcoherentie

Wetenschappers en artsen beschouwen HRV als een belangrijke indicator van gezondheid en fitheid. Als een marker van fysiologische veerkracht en gedragsflexibiliteit weerspiegelt het ons vermogen om ons effectief aan te passen aan stress en omgevingsvereisten. Een eenvoudige analogie helpt dit punt te illustreren: net zoals de veranderende houding van een tennisser die op het punt staat een opslag te ontvangen een snelle aanpassing kan vergemakkelijken, blijft het hart bij gezonde personen even responsief en veerkrachtig, voorbereid en klaar om te reageren wanneer dat nodig is.

HRV is ook een marker van biologische veroudering. Onze hartslagvariabiliteit is het grootst als we jong zijn, en naarmate we ouder worden, wordt het variatie in onze hartslag in rust kleiner. Hoewel de leeftijdsgerelateerde afname van de HRV een natuurlijk proces is, is het hebben van abnormaal lage HRV voor iemands leeftijdsgroep geassocieerd met een verhoogd risico op toekomstige gezondheidsproblemen en vroegtijdige sterfte. Lage HRV wordt ook waargenomen bij personen met een breed scala aan ziekten en aandoeningen. Door stress-geïnduceerde slijtage aan het zenuwstelsel te verminderen en de natuurlijke regeneratieve processen van het lichaam te vergemakkelijken, kan regelmatige beoefening van HeartMath coherentie-opbouwende technieken helpen om een lage HRV te herstellen naar gezonde waarden.

Hartritme variabiliteit en emoties

Veel factoren beïnvloeden de activiteit van de ANS en beïnvloeden dus HRV. Deze omvatten onze ademhalingspatronen, lichaamsbeweging en zelfs onze gedachten. Onderzoek aan het HeartMath Institute heeft aangetoond dat een van de krachtigste factoren die het veranderende ritme van ons hart beïnvloeden, onze gevoelens en emoties zijn.

Over het algemeen geeft emotionele stress - inclusief emoties zoals woede, frustratie en angst - aanleiding tot hartritmepatronen die onregelmatig en grillig lijken. Fysiologisch gezien geeft dit patroon aan dat de signalen die door de twee takken van de ANS worden geproduceerd, niet synchroon lopen met elkaar. Dit kan worden vergeleken met het besturen van een auto met één voet op het gaspedaal (het sympathische zenuwstelsel) en de andere op de rem (het parasympathische zenuwstelsel) tegelijkertijd. 

Lichamelijk kan dit zorgen voor verstoring van processen, uitputting van energie uitputten en extra slijtage van systemen. Zeker als dit vaak voorkomt of lang aanhoudt.

Positieve emoties sturen daarentegen een heel ander signaal door ons hele lichaam. Wanneer we opbeurende emoties ervaren zoals waardering, vreugde, zorg en liefde; ons hartritmepatroon wordt zeer geordend en ziet eruit als een soepele, harmonieuze golf. Dit wordt een coherent hartritmepatroon genoemd. Wanneer we een coherent hartritme genereren, wordt de activiteit in de twee takken van de ANS gesynchroniseerd, ook wel psychofysiologische coherentie. Psychofysiologische coherentie is een toestand van optimale functie waarin systemen efficiënter functioneren, we een grotere emotionele stabiliteit ervaren en we ook een verhoogde mentale helderheid en een verbeterde cognitieve functie hebben. Simpel gezegd, ons lichaam en onze hersenen werken beter, we voelen ons beter en we presteren beter.

HeartMath methode

 

Het is mogelijk een coherent hartritme te genereren door eenvoudigweg langzaam en regelmatig te ademen op een ritme van 10 seconden (5 seconden in en 5 seconden uit). Dit type cognitief gerichte ademhaling kan echter veel energie kosten en moeilijk vast te houden zijn.

Hoewel HeartMath-technieken een ademhalingselement bevatten, is tempoademhaling niet hun primaire focus. Het belangrijkste verschil tussen de HeartMath-tools en de meest beoefende ademhalingstechnieken is de focus van de HeartMath-tools op het opzettelijk genereren van een oprechte positieve emotionele toestand. Deze emotionele verschuiving is een belangrijk element van de effectiviteit van de technieken. Positieve emoties lijken het systeem op zijn natuurlijke resonantiefrequentie te prikkelen en zo samenhang mogelijk te maken en op natuurlijke wijze te behouden, zonder bewuste mentale focus op iemands ademhalingsritme.

Bovendien biedt de positieve emotionele focus van de HeartMath-technieken een veel breder scala aan voordelen dan die typisch worden bereikt door alleen te ademen. Deze omvatten diepere perceptuele en emotionele veranderingen, verhoogde toegang tot intuïtie en creativiteit, cognitieve en prestatieverbeteringen en gunstige veranderingen in de hormonale balans.

Training en coaching

Afhankelijk van de situatie en hulpvraag kan er in 4-6 sessies al veel bereikt worden. 

De eerste sessie (60 min) is een intake en inventarisatie waarbij ook uitleg en achtergrond van de methode wordt gegeven. Je leert ook direct de eerste technieken. 

Vervolgens ga je er zelf mee aan de slag door dagelijks te oefenen. Dit kan met behulp van HeathMath technologie (zelf aan te schaffen of te leasen). 

De opvolgende sessies (45 min) evalueren de eerder geleerde technieken en leer je weer nieuwe technieken.

Uiteindelijk heb je geen begeleiding meer nodig en beheers je zelf de techniek die je dagelijks kan toepassen en een soort tweede natuur zal worden. 

Investering:

 • ​Particulier:​​ € 377,- Incl. BTW voor kort traject (intake en 3 sessies)

 • Werkgever: € 487,- Excl. BTW voor kort traject (intake en 3 sessies)

Hartcoherentie training
bottom of page